20 najdrahších umeleckých diel na svete

Mnoho umeleckých diel nemá cenu, nakoľko jednoducho nie sú predajné a sú vystavené v múzeách iba na pozeranie pre širokú verejnosť. Ide najmä o diela starých majstrov pred rokom 1803. Guinnessov rekord za najdrahšie poistenie má jednoznačne Mona Lisa od Leonarda Da Vinci, ktorá je vystavená v Louvre v Paríži. Bola ohodnotená na US$100 miliónov v roku 1962. Dnešná cena by však bola okolo US$850 berúc do úvahy infláciu.

Pozrime sa však na zoznam najdrahších diel, ktoré boli kedy predané.

20. Untitled – Jean-Michel Basquiat – $110.5 mil. 

basquiat

Najznámejšie zobrazenie lebky vytvorené použitím spreja sa predalo za viac ako $110.5 milióna v roku 2017. Je to najvyššia cena za dielo, ktoré bolo vytvorené po roku 1980.

Basquiat nikdy formálne neštudoval umenie. Známy je jeho výrok: „ Nikdy som nechodil na umeleckú školu. Na umeleckých kurzoch v škole som zlyhal. Len som sa díval na veľa vecí. A tak som sa učil o umení, cez pozeranie sa naň“ Začínal ako graffity umelec v uliciach NY. Objavil ho Andy Warhol, s ktorým neskôr často spolupracoval. Jeho umelecká kariéra sa potom rýchlo rozbehla a vystavoval vo viacerých prestížnych galériach. Isto by zanechal po sebe viac diel, ak by zo sveta neodišiel priskoro vo veku 27 rokov.

Obraz si kúpil do svojej zbierky japonský bilionár Yusaku Maezawa podnikajúci vo fashion biznise.

19. Reclining Nude With Blue Cushion – Amedeo Modigliani – $118 mil.

modigliani

Maľba Amadea Modiglianiho z roku 1917. Je jednou z viacerých aktov, ktorými sa tento autor preslávil.

Modigliani bol tiež známy tým, že svoje maľby často predával výmenou za alkohol, jedlo alebo drogy.

Maĺbu si kúpil v roku 2012 ruský bilionár Dmitry Rybolovlev, ktorý zbohatol najmä v biznise s uhličitanom draselným. Tento známy zberateľ umenia je jedným z údajných obetí švajčiarskeho obchodníka s umením Yvesa Bouviera v rámci The Bouvier Affair.

18. The Scream – Edvard Munch – $119.9 mil.

munch

Táto maľba nórskeho autora Edvarda Muncha je nielen jednou z najdrahšie predaných malieb, ale aj jednou z najikonickejších a najslávnejších diel vôbec.

Na svete sú 4 verzie tejto maľby a táto je oveľa menej cenná, ako olejomaľba z roku 1893, ktorá je vystavená v Nórskej národnej galérii v Oslo.

Výkrik bol kúpený americkým finančníkom Leonom Blackom v roku 2012.

17. Portrait of Adele Bloch-Bauer I – Gustav Klimt – $135 mil.

klimt

Tento portrét manželky židovského bankára bol vytvorený v roku 1907 a momentálne je vystavený v New Yorku v Neue Galerie.  Kúpil ho americký magnát Ronald Lauder, ktorý je dedičom kozmetickej značky Estée Lauder Companies v roku 2006.

16. Woman III – Willem de Kooning – $137.5 mil.

de-kooning

Táto maľba vznikla v 50-tych rokoch 20.storočia. Je zo série 6 malieb od Willema de Kooninga. Bola predaná v roku 2006 za $137.5 milióna. Predtým bola vystavená v Teheránskom múzeu súčasného umenia v Iráne, no bola považovaná za príliš ofenzívnu a preto bola stiahnutá.

Dielo kúpil manager hedge fondov Steven A. Cohen do svojej privátnej zbierky.

15. No. 5, 1948 – Jackson Pollock – $140 mil.

pollock

Tento obraz amerického maliara Jacksona Pollocka kúpil v roku 2006 neznámy kupca za dovtedy najvyššiu cenu, aká bola maľbu zaplatená. ( až do roku 2011 )

Experti sa domnievajú, že maľbu kúpil mexický finančník David Martinez.

Originálna maľba bola poškodená v Ossorios house, no Pollock sa ponúkol, že ju opraví. Skončilo to však tak, že ju celú premaľoval.

14. Three Studies of Lucian Freud – Francis Bacon – $142.4 mil.

francis-bacon

Francis Bacon namaľoval tento portrét svoj priateľa a zároveň rivala Luciena Freuda v roku 1969. Tento obraz zaujal v aukcii v roku 2013 Elaine Wynn, americkú bilionárku podnikajúcu v hotelovom a kasínovom biznise. Cena $142.4 miliónov bola v tom čase rekordnou cenou za predané dielo.

13. Portrait of Adele Bloch-Bauer II – Gustav Klimt – $150 mil.

klimt

V tejto 20 je to už druhé dielo od Gustava Klimta. Ide o menej slávny portrét Bloch-Bauer z dvojice malieb, ktoré namaľoval. Obe tieto portréty boli ukradnuté nacistami počas 2. svetovej vojny. Našťastie sa zachovali a boli darované do Belvedere museum vo Viedni. Maľbu si kúpila Oprah Winfrey, ktorá ju neskôr predala neznámemu čínskemu kupcovi.

12. Le Rêve – Pablo Picasso – $155 mil.

picasso

Rêve alebo v preklade Sen, je portrétom Picassovej milenky Marie-Thérèse Walter, s ktorou mal aj dieťa. Maľbu vlastnil 12 rokov kasínový magnát Steve Wynn, ktorý sa dohodol na predaji s managerom hedge fondov Stevenom A.Cohenom. Avšak po poškodení maľby spôsobenom skĺznutím lakťa, hodnota maľby bola znížená o $55 millióna a obchod musel počkať, kým sa obraz neobnoví. Cohen dielo kúpil, no za nižšiu cenu, ako bola pôvodne dohodnutá.

11. Nu couché (sur le côté gauche) – Amedeo Modigliani – $157.2 mil.

modigliani

Modiglianiho maľba z roku 1917 dosiahla rekordnú cenu na aukcii v Sotheby's New Yorku v máji 2018, keď ju kúpil anonymný kupca.

Modigliani namaľoval ešte jednu veľmi podobnú maľbu “Nu couché”, no táto je o dosť rozmernejšia a zachytáva celú ženskú postavu.

10. Masterpiece – Roy Lichtenstein – $165 mil

lichtenstein

Tento kúsok pochádza z roku 1962 a bol inšpirovaný komiksovou ilustráciou. V roku 2017 si túto maľbu kúpil manager hedge fondov a známy zberateľ umenia Steven A. Cohen.

9. Nu couché – Amedeo Modigliani – $170.4 mil.

modigliani

Modiglianiho najznámejší akt, ktorý pochádza z roku 1917, a ktorý bol vystavený na jeho jedinej sólovej výstave počas jeho života v Paríži, ktorá bola bohužiaľ aj expresne rýchlo zrušená. Zobrazuje nahú ženu na červenom gauči, podobne ako maľbu spomínaná pred chvíľou.  

Bola kúpená za astronomickú sumu $170.4 milióna čínskym investorom a finančníkom Liu Yiqian, ktorý za ňu zaplatil jedinou transakciou použitím svojej American Express Card.

8. Les Femmes d’ Alger (“Version O”) – Pablo Picasso – $197.4 mil.

picasso

Táto Picassova maľba patrí do série, ktorú maľoval v rokoch 1954-55 nazvanej “Les Femmes d’Alger” (“Women of Algiers”). Bola poslednou 15. v sérii a bola považovaná za poctu jeho priateľovi Henri Matisse-ovi. 

Táto maľba držala 2 roky rekord najdrahšie predanej maľby v aukcii. Kúpil si ju v máji 2015 Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, bývalý premiér Qataru.

7. Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit – Rembrandt – $180 mil.

rembrandt

Obraz bol namaľovaný v roku 1634 ako oslava manželstva Maerten and Oopjen. Tieto dve Rembrandtove maľby nikdy neboli rozdelené. Umeleckí experti a histori sa zhodli, že by mali byť vždy vystavené spoločne a nikdy nie separátne.

Boli kúpené múzeami Louvre a Rijksmuseum v roku 2015 ako joint venture, každé zaplatilo 50%. 

6. No. 6 (Violet, Green and Red) – Mark Rothko – $186 mil.

rothko

Možno tomu nebude každý rozumieť, no tento obraz mal obrovský vplyv na súčasné umenie od momentu, keď vznikol. Kúpil ju v roku 2014 ruský oligarcha žijúci v Monaku Dmitry Rybolovlev.

Maľba sa taktiež preslávila tým, že je jednou z 36 diel, ktoré sú súčasťou “Bouvier Affair”. Ide stále o živý súdny process, kde je obvinený obchodník s umením Yves Bouvier za preexponovanie cien . Ruský oligarcha Dmitry Rybolovlev tvrdí, že ho Bouvier oklamal o stovky miliónov dolárov, čo Bouvier popiera.   

5. Number 17A – Jackson Pollock – $200 mil.

pollock

Táto Pollockova maľba z roku 1948 bola druhým dielom v $500 miliónovom obchode, ktorý uzavrel v roku 2015 manager hedge fondov Kenneth C Griffin.

“Number 17A” nie je momentálne vystavená pre verejnosť, no je viacero výnimočných kolekcií Pollockových diel v múzeách po celom svete, vrátane MOMA v New Yorku.

4. Nafea Faa Ipoipo – Paul Gauguin – $210 mil.

gauguin

Francúzsky post-impresionista Paul Gauguin namaľoval tento obraz na svojej prvej ceste na Tahiti.

Je jednou z mnohých malieb domorodých žien na tomto ostrove a v preklade do angl. sa volá “When Will You Marry?”.

Dielo bolo tiež nazývaným najdrahším dielom na svete, kým bolo v roku 2015 predané za $210 miliónov po dvoch rokoch vyjednávania so štátom Qatar.

3. The Card Players – Paul Cézanne – $250 mil.

cezanne

Táto maľba je jednou z piatich od francúzskeho maliara Paula Cézanna v rámci série, ktorú maľoval počas 90-tych rokoch 19.storočia.

Dielo bolo kúpené Qatarskou kráľovskou rodinou v roku 2011. Kúpna cena bola dvojnásobkom dovtedy existujúceho rekordu vytvorenom na aukciách.

2. Interchange – Willem de Kooning – $300 mil. 

de-kooning

Dielo vzniklo v roku 1955 a bolo inšpirované okolím De Kooninga, kým žil v New Yorku. Je najdrahšie predaným dielo v histórii pokiaľ ide o privátny predaj.

Americký manager hedge fondov Kenneth C Griffin kúpil toto dielo spolu s Pollockovým Number 17A v spoločnom obchode za $500 miliónov. Momentálne je dielo vystavené v Art Institute of Chicago.

1. Salvator Mundi – Leonardo da Vinci – $450.3 mil. 

salvador-mundi

Dielo zobrazuje Ježiša Krista v renesančných šatách, ktorý pravou rukou naznačuje kríž a v ľavej ruke drží krištáľovú guľu, čím ho ukazuje v roli záchrancu sveta.
Vzniklo približne v roku 1500 a jedným z mála malieb, ktoré od Leonarda poznáme ( menej ako 20 ) a je jediným jeho dielom, ktoré je v privátnej zbierke.

Pôvodne bola maľba maľovaná na zákazku pre francúzskeho kráľa Ľudovíta XII. Medi rokmi 1763 and 1900 sa akosi stratilo zo záznamov a až v roku 2005 bolo znova objavené britskými obchodníkmi s umením. Kúpené bolo za $10,000 a 6 rokov bolo obnovované a skúmané, či ide skutočne o originál od Leonarda da Vinciho. V roku 2011 bolo vystavené v Národnej galérii v Londýne. Bolo označené ako „Lost Leonardo“, nakoľko bolo prvým objavom od Leonarda od roku 1909.
Maľbu vydražil arabský princ Badr bin Abdullah na aukcii Christie´s v New Yorku 15.novembra 2017 za $450.3 miliónov . 
Údajne ho dražil v mene Ministerstva kultúry Saudskej Arábie, no predpokladá sa tiež, že ho dražil pre korunného arabského princa Mohammeda bin Salmana. Dielo malo byť vystavené v Louvre Abu Dhabi, no jeho slávnostné odhalenie pre verejnost plánované na koniec roka 2018 bolo zrušené a posledné správy hovoria o tom, že sa nachádza na luxusnej jachte bin Salmana. 

Maľbu kúpil od už viac krát spomínaného Dmitry Rybolovleva. 

© COPYRIGHT 2018